Olen lukiolainen ja vihreä nuori. Olen ollut mukana Vihreissä nuorissa jo hetken, mutta tänä vaalikeväänä laitoin Nurmijärven vihreille viestiä ja päätin liittyä myös oman kuntani vihreään yhdistykseen. Minulle tärkeitä vihreitä arvoja ovat koulutus, tasa-arvo ja ilmasto ja haluan, että nämä asiat näkyvät myös Nurmijärven kuntapolitiikassa. Nuorisovaltuustotoiminnan kautta olen päässyt tutustumaan paremmin kunnan päätöksentekoon ja oppinut, miten tärkeää nuorten vaikuttaminen on.

Kuntavaaleissa äänestetään monesta arkipäivän asiasta, joita ei välttämättä tule usein mietittyä: siitä, millaista ruokaa koulussa on tarjolla, lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista sekä siitä, miten kuntamme koulutus toteutetaan. Silti luin viime viikolla lukiolaisten jäsenlehdestä, kuinka suunnilleen vain joka kolmas nuori äänesti edellisissä kuntavaaleissa. Kunnan vaikutuselimissä täytyy näkyä koko kuntalaisten kirjo – myös iän puolesta. Kunnanvaltuutetut edustavat meitä kuntalaisia, joten ei ole yhdentekevää, keitä kunnanvaltuustoon valitaan.
Etenkin kuntavaaleissa paikat saattavat määräytyä vain muutamien äänten erolla.

Kannustankin jokaista nuorta käyttämään oman äänensä kuntavaaleissa. Minä en kuitenkaan voi vielä äänestää tai asettua ehdolle, joten käytän ääntäni muuten: pyrin edistämään nuorten asemaa toisessa vaikutuselimessä ja kerron muille ympärillä olevilleni nuorille kunnan päätöksenteosta. Tällä hetkellä Nurmijärven paikallispolitiikassa puhututtavat muun muassa NUUKA-ohjelma, palveluverkkosuunnitelma ja koulujen sisäilmaongelmat. Näihin kaikkiin voit vaikuttaa, kun äänestät tai lähdet itse ehdolle!

Oona Jussila

Kuva Oona Jussila