Valtuustoaloite aurinkopaneelien käyttöönotosta

Hallitusohjelman mukaan Suomen tulee olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Sähkön ja lämmön tuotannon tulee olla Suomessa lähes päästötöntä 2030-luvun loppuun mennessä ja asumisen ja rakentamisen hiilijalanjälkeä tulee pienentää. Aurinkoenergia on tämän päivän ja tulevaisuuden energiamuoto. Suomessa aurinkoenergian tuotantopotentiaali on lähes Keski-Euroopan luokkaa. Nurmijärven kunta omistaa sähköyhtiön, joka voi ostaa ylijäämäsähkön verkkoonsa. Tekniikka on kehittynyt nopeasti ja hinta on muuttunut edullisemmaksi. Kunnassamme on useita rakennushankkeita, joihin voisi jo rakennusvaiheessa asentaa aurinkopaneelit. Myös jo olemassa olevien rakennusten aurinkoenergian käyttöönottomahdollisuudet tulisi uudestaan selvittää. 

Kunta on lanseerannut hienot ilmastosivunsa ja on Kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa sitoutunut toimimaan esimerkillisesti energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden käytön edistämisessä. Aurinkoenergian käyttöönotto on viesti siitä, että kunnassamme halutaan toimia ilmastoa ja ympäristöä suojelevasti. Kouluissa aurinkovoimaloita voidaan hyödyntää myös uusiutuvan energiantuotannon opetuksen tukena. Paneelit tulevat tutuksi näyksi ja aurinkopaneelit luontevaksi tavaksi tuottaa sähköä.

Nurmijärven Vihreiden valtuustoryhmä esittää, että nyt rakennettavien kunnan omistamien kiinteistöjen katolle asennetaan aurinkopaneelit yhteistyössä Nurmijärven sähkön kanssa, jonka kanssa tehdään myös sopimus energian otosta verkkoon varastoon, jolloin se on mahdollista saada käyttöön silloin, kun aurinko ei tuota energiaa. Myös olemassa olevissa kiinteistöissä tulee saneerausten ja peruskorjausten yhteydessä tutkia mahdollisuus aurinko paneelien käyttöönottoa.

 

Nurmijärvellä 24.5.2021

Vihreiden valtuustoryhmä