Valtuustoaloite purkutalo- ja yhteisötaiteesta yhteisöllisyyden edistämiseksi

Nurmijärvellä on viime aikoina puhuttanut ja herättänyt huolta ilkivallan lisääntyminen.
Yhteisöllisyys on tehokas tapa parantaa kuntalaisten hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta ja ehkäistä ilkivaltaa ja rikoksia.

Yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia voidaan edistää erilaisin taiteen ja kulttuurin menetelmin. Yhteisötaiteen tavoitteena on lisätä ihmisen tietoisuutta omasta ympäristöstään ja roolistaan siinä. Se on yksi tapa vahvistaa yhteisöllisyyttä, viihtyvyyttä ja myönteistä profiloitumista. Se voi myös toimia syrjäytymistä ehkäisevänä sosiaalipoliittisena välineenä ja antaa uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia muun muassa nuorisotyölle sekä mielenterveys- ja päihdetyölle. Yhteisöllinen taide voi olla teatteria, yhteislaulua, maalaustaidetta, kaikkea sellaista, jossa yleisöstä tulee taiteen tekijöitä. Helsingissä kulttuuria vietiin lähiöihin Helsingin malli -hankkeelle, josta voi poimia Nurmijärvelle sopivia ideoita. Hankkeesta on saatavilla opinnäytetyö ”Kohti tasa-arvoisempaa kulttuuri-Helsinkiä.

Keravan viime kesän kiinnostavin nähtävyys lienee ollut Taiteen kotitalon viisikerroksinen purkamista odottava kerrostalo, jonne päivän liput oli myyty jo puoleen päivään mennessä. Jono taloon oli kymmenien, ellei satojen metrien pituinen ja talo sai suurta huomiota mediassa ja teki Keravaa tunnetuksi.

Kunnallamme on halu kehittyä matkailukohteena ja parantaa imagoa. Lisäksi Nurmijärvellä on useita kaavamuutosta ja purkamista odottavia rakennuksia. 

Esitämme, että selvitetään mahdollisuus luovuttaa tilapäiseen käyttöön purettavia rakennuksia yhteisötaiteen luomiseen joko kunnan omaan toimintaan tai yhteistyössä Taiteen kotitalon tai jonkin muun kolmannen sektorin toimijan kanssa. 

 

Nurmijärvellä 24.5.2021

Pauliina Pukarinen (vihr)

Visa Tarikka (kok)